Traume

Imi vine tot mai greu sa vad filme americane “la sentiment” despre eroii si victimele atacurilor teroriste din 2001… Imi vine greu pentru ca toate mizeaza foarte mult pe emotie si nu pot sa-mi scot din minte ideea ca ceea ce vad e aproape sigur propaganda mascata. Problema cea mai mare apare atunci cand filmul, desi da senzatia de propaganda, nu e, de altfel, deloc rau.

Reign over me e povestea unui dentist casatorit si familist, care se reintalneste cu fostul sau coleg de camera din colegiu, care si-a pierdut familia (nevasta, 3 fiice si un pudel)  in atentatul de la 11 septembrie.

In urma acestei intalniri, cei doi devin din nou prieteni si au amandoi de castigat. Charlie, vaduvul, ramasese cu traume psihologice grave in urma pierderii familiei sale, de care evita sa-si aminteasca, izolandu-se de toti cunoscutii. In schimb, isi traia o a doua adolescenta, colectionand discuri, plimbandu-se prin New York cu o trotineta motorizata si facand “cure” de Mel Brooks in cinematografe deschise noaptea. Johnson, fostul coleg de camera a lui Charlie, e usor coplesit de rutina vietii lui de dentist casatorit. Linistea vietii lui e intrerupta ocazional de cate o pacienta pusa pe fapte mari, care ii face avansuri deloc voalate. Treptat traumele lui Charlie incep sa dea semne de vindecare, iar Johnson isi da seama cat de mult isi iubeste familia si invata din experienta lui Charlie, cat de mult conteaza fiecare clipa petrecuta impreuna.

Morala: iubeste-ti familia acum ca maine poate vrei tu sa-i iubesti, dar nu-i mai ai…

Trebuie sa recunosc ca, in ciuda mesajului familisto-idealist, filmul nu mi-a displacut pentru ca reuseste sa dozeze scenele emotionante, de stat cu nasul in batista, cu un umor sanatos. Adam Sandler care mi-a placut si in Punch Drunk Love dovedeste ca poate mai mult decat rolulurile deja clasice din comedioare de 2 lei.

Dar, cum ziceam, atunci cand americanii scot emotia la interval, eu nu pot sa ma emotionez prea tare fiindca ii suspectez de propaganda…

reign_over_me_2007.jpg

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s