Ghimpl-netotul

Isaac Bashevis-Singer e un autor evreu de origine polona, care a emigrat in Statele Unite, unde a continuat sa scrie in limba sa natala, idis. Siger a luat si un premiu Nobel in 1978, despre care multi spun ca l-ar fi luat pe motive politice. Probabil ca da, insa asta nu ar fi nici prima nici ultima data cand se intampla asa ceva. Si de fapt putin importa cum si de ce a luat acest autor Nobelul, cert e ca scrierile lui au cam cazut in uitare, cel putin la noi si eu zic ca e pacat…

 De multa vreme, cand cotrobaiam prin propria-mi biblioteca, in cautarea vreunei carti interesante ramase necitite, dadeam inevitabil peste colectia de povestiri ale lui Singer, Gimpl-netotul, aparuta la noi acum mai bine de zece ani. In sfarsit, dupa atatea ezitari am pus mana pe aceasta carte si nu mi-a parut deloc rau. Povestirile astea, unele cu un iz de literatura populara, altele destul de moderne insa inconjurate de o aura de nostalgie, simple si totusi vorbind despre lucruri atat de serioase, mi-au mers direct la suflet. Lectura lor m-a facut sa ma simt ca si cum as fi in compania unui bunic intelept care-mi povesteste intamplari traite sau auzite de el, din perspectiva omului care a trait multe si e impacat cu lumea, acceptandu-i si partile bune, dar si cele rele.

 Povestirile din aceasta colectie sunt impartite in 5 categorii:

1. Targul – depre viata dintr-un satuc evreiesc din Polonia. Mi-a ramas in minte dintre aceste povestiri Ghetl-maimuta, despre un barbat care incepe sa imite tot ce face un consatean de-al lui si care, treptat, ajunge sa ii retraiasca viata acestuia si, in final, sa aiba aceeasi soarta tragica precum cel pe care il imita in toate. In Fatalistul e un personaj care crede ca totul e predestinat, ca fiecare are un destin deja scris. Credinta lui in destin il face sa isi puna viata in pericol, facand un pariu pe viata si pe moarte, pentru a o convinge pe femeia pe care o iubeste sa ii devina sotie. Gimpl-netotul e o povestire despre un om care crede tot ce ii spun ceilalti, pentru ca ii e teama ca, odata ce va incepe sa se indoiasca de oameni, se va indoi si de existenta lui Dumnezeu. Toti oamnenii din sat profita de credulitatea sa pentru a-l umili si a-l insela mereu. Gimpl accepta totul stoic si nu isi pierde credinta nici in oameni si nici in Dumnezeu. Gimpl e un idiot sfant, ca faimosul idiot al lui Dostoievski. In Cucurigu, avem o parabola despre venire lui Mesia intre cocosi, totul scris din perspectiva foarte interesanta a unui cocos de la tara.

 2. Varsovia: Toate aceste povestiri se petrec in Varsovia inaite de al doilea razboi mondial. Un prieten al lui Kafka, e povestea unui batranel fost actor, care traieste pe urma amintirilor de pe vremea cand era amicul lui Kafka, pe care le impartaseste colegilor de pahar, de la care mai stoarce si cate un banut “imprumut.” O povestioara despre ratare si resemnare, dar si despre fata umana a unui geniu.

3. New York: Povestiri despre emigranti evrei in New York. Cafeneaua e o povestire despre urmele lasate de Holocaust in viata supravietuitorilor. O poveste emotionanta depre cum suferinta ii schimba viata unei femei. Desi razboiul s-a terminat demult, Hitler nu e mort si mai iese si la cafea pe Broadway cu aghiotantii sai.  

4. Helem: Povestiri cu iz popular care se petrec in satul mitic Helem care in folclorul evreiesc e un sat al prostilor. Povestiri ce aduc foarte tare cu Povestea prostilor de Ion Creanga.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s