Snow de Orhan Pamuk

Am dat peste o carte a lui Pamuk in engleza, netradusa inca in romana. Dupa revelatia pe care am avut-o cu Ma numesc Rosu, aveam mari asteptari de la romanul asta. Din pacate experienta mea cu Snow a fost usor dezamagitoare. Poate lucrurile n-ar fi stat asa daca citeam Snow inainte de Ma numesc Rosu. Totusi, Snow e un roman mare, tipul de roman pe care l-as clasifica drept “roman necesar” pentru ca trateaza niste teme fierbinti, politic si istoric vorbind, despre care, din cate stiu eu, nu s-a mai scris, cel putin nu in modul atat de captivant in care o face Pamuk. Si tocmai faptul ca e un “roman necesar” ma face sa am mici rezerve fata de Snow.

In primul rand, lui Snow ii lipseste complexitatea formala din Ma numesc Rosu. Povestea e scrisa din perspectiva alter egoului autorului care investigheaza misterul crearii si disparitiei unui caiet verde cu poeziile scris de amicul sau, poetul Ka, in urma unei calatorii cu scopuri jurnalistice in orasul Kars. Eroul povestii este Ka, un poet exilat din motive politice in Germania, care se intoarce in Turcia dupa 4 ani pentru a investiga frecventele sinucideri in randul femeilor din Kars, un oras din estul Turciei, cu o istorie zbuciumata si o populatie cu un amalgam de nationalitati si coloraturi politice.

In Kars, Ka se reintalneste cu Ipek, o frumoasa fosta colega de facultate din Istanbul, acum divortata, cu care spera sa se casatoreasca si sa se intoarca in Germania. Pe langa o complicata poveste de dragoste intre Ipek si Ka, romanul exploreaza complexitatea problemelor politice ale Turciei, orasul Kars epitomizand intreaga societatea turca. In timpul sederii sale in Kars, Ka este implicat fara voia lui intr-o mini-lovitura militara teatrala organizata de un actor ratat care are in spate forte armate si care vrea sa reinstaureze idealurile republicane ale lui Ataturk in oraselul aflat in pragul alegerilor, in care favoritii sunt candidati din partea partidului islamist. Pamuk reuseste sa sintetizeze si sa dramatizeze complexitatea conflictelor politice din Turcia.

Poetul Ka este un personaj care are un rol asemanator printului Miskin din Idiotul, care vine intr-o comunitate noua si este prins in panza de paianjen urzita de diverse personaje care isi urmaresc propriul interes. Complet apolitic si preocupat doar de arta si dragostea sa pentru Ipek, poetul Ka empatizeaza cu personajele de toate coloraturile politice si religioase pe care le intalneste: teroristul islamist Blue, un seic islamist, un batran fost comunist, un fost militant republican cu simpatii comuniste acum devenit islamist convins, un actor fost cadru militar si sustinator al ideilor lui Ataturk, o fosta manechina revenita la religie si care a hotarat sa poarte val. Toate aceste personaje si multe altele, defileaza in roman si fiecare are dreptul la replica.

Pentru un total necunoscator in ale istoriei turce, romanul este poate usor dificil de urmarit. Pamuk isi da silinta sa transpuna la un nivel universal conflictul local despre care e vorba in roman. Pe langa tematica politica evidenta inca din motto-ul romanului, Pamuk abordeaza si problema mai vasta a legaturii dintre arta si viata, mai ales in hamletiana scena in care lovitura militara dintr-o piesa de teatru pusa in scena in Kars se transforma intr-o lovitura militara reala, cand soldatii de pe scena trag cu gloante adevarate in spectatorii nedumeriti.

Cu maiestrie, Pamuk reuseste sa scrie un roman politic poetic si asta nu e o realizare de ici de colo. Cu multa duiosie, delicatete si intelepciune, Pamuk prezinta puctul de vedere al fiecarei parti si refuza sa simplifice lucrurile, dand vreo rezolvare conflictului intre islamisti si republicani sau intre ultra-nationalisti si pro-europeni. Cei care cred ca teroristii islamisti sunt niste barbari fara minte s-ar putea sa se razgandeasca dupa acest roman. Snow e un roman care trateaza o problema fierbinte si care da de gandit, insa cum spuneam, nu e Ma numesc Rosu.

Abia astept sa pun mana pe The Black Book, despre care Pamuk declara ca e capodopera sa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s