grbavica

Se pare ca regizorilor est europeni le place realismul. Istoria recenta, destul de zbuciumata si situatia social politica deloc roz sunt, de altfel, surse de inspiratie mereu la indemana. Grbavica e un film bosniac, care are din start toate ingredientele pentru a impresiona juriile festivalurilor: o tema bine ancorata in problema ex-Iugoslaviei, o poveste emotionanta, impecabil jucata si o regie cel putin decenta.

Povestea simpla, insa foarte semnificativa pentru situatia postbelica a Bosniei, emotioneaza tocmai prin realismul ei. Esma e o mama care isi creste singura fiica adolescenta si se confrunta cu problemele financiare inerente intr-o societate care abia isi revine dupa trauma unui razboi fratricid. Sarajevo pare la prima vedere un oras ca oricare altul, insa la o privire mai atenta urmele razboiului sunt inca vizibile. La fel, relatia Esmei cu fiica sa adolescenta pare sa aiba problemele obisnuite, insa la o privire mai atenta, micile certuri dintre cele doua au un subrat mult mai adanc, o rana care inca nu s-a vindecat: fiica Esmei s-a nascut in urma unui viol din timpul razboiului.

Filmul incepe si termina cu un cadru in care camera se plimba peste figurile unor femei obisnuite (genul pe care rar le vezi in filme). La inceput, figurile femeilor nu iti spun mare lucru, ele par niste gospodine oarecare, uzate de munca. Insa la final, dupa ce ai intrat in intimitatea vietii uneia dintre ele si ai aflat ce urme adanci a lasat razboiul in viata ei, realizezi ce drame si ce profunzimi se ascund sub aparenta obisnuita a acestor femei.

Ce e frumos la acest film, e tocmai faptul ca e povestea unui om obisnuit: personajul Esmei e una dintre femeile care trec pe langa tine pe strada si totusi ea a trait o experienta extrem de dureroasa si dura in trecut. E foarte emotionant sa vezi ce capacitate extraordinara are un om sa isi depaseseasca traumele si de a trai din nou o viata normala alaturi de un copil care e amintirea vie a trecutului dureros. Personajul Esmei e reprezentativ pentru intreaga Bosnie care acum pare o tara revenita la normal, insa sub aceasta suprafata se ascund rani adanci, inca nevindecate complet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s