elfriede jelinek, un rau necesar?

Nu imi place elfriede jelinek, e genul de autor (autor si nu autoare, pentru ca o compar cu scriitori de ambe sexe) care scrie carti care ma revolta pana la stadiul in care imi vine sa iau nevinovatul obiect de hartie, sa dau cu el de pamant si sa il calc in picioare. Din aceasta categorie de autori fac parte, din diferite motive (e o clasificare personala, pur subiectiva si poate superficiala): Pascal Bruckner, uneori Thomas Mann, mai nou William Burroughs, Julio Cortazar (poate si din cauza traducerii), uneori Celine si filmele lui Claude Chabrol si Michael Haneke.

La prima impresie, cartile Elfriedei Jelinek m-au facut sa ma intreb de ce s-a deranjat sa le scrie si mai ales de ce se deranjeaza sa mai traiasca. Problema mea nu e ca nu ii inteleg scarba, disperarea si viziunea lipsita de orizont asupra lumii, ci mai de graba ca nu imi doresc sa citesc despre asta si nu inteleg de ce se incapataneaza sa isi impartaseasca disperarea si frustrarile, lumii. Kafka este probabil un exemplu exceptional de autor care, desi are o viziune sumbra asupra conditiei umane, isi “inveleste” viziunea intr-o lume fantastica si absurda, 100% originala. Pe cand Jelinek apeleaza la un realism frust (condimentat cu mici interventii auctoriale) care imi pare o varianta usor modernizata a vechiului autor omniscient.

In primul rand, ce spune ea nu e nou, e drept ca a fost mai mult spus de barbati si ea vine cu atat de necesara (?) viziune feminina asupra actului de a trai cu o stare de continua disperare. In al doilea rand, stilul si angajamentul ei politic ma duc cu gandul la naturalism, la o perceptie dura asupra realitatii in care indivizii sunt prizonierii conditiei lor mai mult sau mai putin mizere (si aici ma refer mai ales la “Amantele,” unde protagonistele nu se pot ridica deasupra conditiei lor sociale, dar si la “Pianista,” in care eroina e “pedepsita” pentru faptul ca isi depaseste conditia de femeie). Si in al treilea rand scriitura ei mi se pare extrem de frusta, seaca, rece, uneori imi pare ca scrie ca si cum ar curata cartofi.

In al patrulea rand, aceasta autoare nu se joaca, nu scrie de amorul artei, de dragul actului de a povesti, ci pentru a-si defula scarba existentiala. Si aici am ajuns la problema mea: are rost sa scrii daca scarba sau pesimismul sunt motorul tau principal? Genul asta de autor ma face sa ma gandesc la drama lui Andrei Rubliov din filmul lui Tarkovsky, care era macinat tocmai de mesajul pe care il transmite arta sa. Pentru ca, pana la urma, arta e o metoda de comunicare care implica un emitator si un receptor. Cand trebuia sa zugraveasca apocalipsa, Rubliov e cuprins de indoieli cu privire la modul in care trebuie sa abordeze aceasta tema si care e pana la urma “mesajul” pe care il transmite “receptorilor.” Constiinta lui ii spunea sa nu infatiseze apocalipsa intr-un mod terifiant care va inspaimanta si ii va crea o senzatie de umilinta receptorului. Eh, tocmai asta ii lipseste Elfriedei Jelinek: umanismul, dragostea pentru cititor… Si tot de aceea voi prefera intotdeauna o autoare gen Toni Morrison, unor autoare gen Jelinek.

Pe de alta parte, nu pot sa nu-i gasesc si circumstante atenuante. Stilul frust, de care ma plangeam mai devreme, arata ca si femeile sunt capabile de o scriitura rece si taioasa si nu doar de naratiuni voalate, poleite cu lirism subtil. In plus, nu pot nega faptul ca romanul “Pianista” mi s-a parut extrem de emotionant pe alocuri, cu atat mai mult cu cat emotia tasnea de sub un aparent strat gros de gheata…

Scurt pe doi: Jelinek mi se pare o lectura necesara, care umple un gol in literatura, dar genul de lectura pe care nu voi simti nevoia sa o repet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s