Mult fast pentru nimic: Marie Antoinette

Decoruri grele rococo, coafuri baroce, atitudini flamboaiante, hedonism, fast si decadenta sunt ingredientele esentiale ale unui film de atmosfera, caruia insa ii lipseste substanta. Viata Mariei Antoinette este o succesiune de ritualuri, petreceri, alegeri vestimentare si culinare, curmata brusc prin ghilotinare (spre fericirea aproape unanima a spectatorilor).

Numita Marie Antoinette e o fatuca bezmetica, usor depasita de tot ce se intampla in jurul ei (politic si social vorbind), care se refugiaza in placeri pur estetice si frivole, cum ar fi moda, spectacolele de opera si petrecerile si, pentru ca nu are nici o inclinatie spre “arta” politicii, se transforma pe ea insasi intr-o opera de arta. Cam asta am dedus eu ca ar fi, foarte pe scurt, povestea vietii reginei Frantei, insa filmul se concentreaza prea mult pe decor si atmosfera si prea putin pe deplierea caracterului personajului principal.

In afara faptului ca e bine pusa in scena, ca o docu-drama somptuoasa si elaborata, actiunea filmului nu se incheaga si totul devine extrem de plicticos. Daca in Lost in Translation, atmosfera orasului Tokio face tot filmul, in Marie Antoinette reiterarea atmosferei unei epoci nu e suficienta. Cauza poate fi si faptul ca, in Lost in Translation, Coppola se limiteaza la un episod semnificativ din viata catorva personaje, pe cand in Marie Antoinette terenul de joaca al regizoarei e o intreaga epoca.

Coloana sonora recenta face ca filmul sa para un videoclip gen anii 80 excesiv prelungit, poate de aici vine si plictisul aferent. Desi nu e pe gustul meu, genul acesta de productie poate face deliciul unei numite clase sociale care e in continua crestere si pe care cineva o numea “burgeois boheme” aka bobo, oameni care n-au avut niciodata parte de probleme financiare, sunt locuitori ai marilori aglomerari urbane, sunt genul fashionista, apreciaza doar “the finer things in life” si sunt niste consumatori de mare clasa, altfel spus un fel de dandys ai societatii de consum.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s